SDK olarak bu ay saygıdeğer Bayram DURBİLMEZ hocamızın eserlerini inceliyoruz. Kıymetli hocamızı ilk defa 2014 yılı SDK Sorgun toplantısında tanıdım. O yıl Sorgun’da yapılan kahvaltıya 9 akademisyen katılmıştı. Çok güzel ve anlamlı bir gündü. Çoğumuzun adını bile duymadığı 9 kıymetli akademisyen, Sorgun’un değeri, Sorgunlu ile bir araya gelmişti.
Bu SDK açısından anlamlı bir iş, büyük bir başarıydı. Kuruluşundan beri içinde olan bir kişi olarak şunu söyleyebilirim ki; birçokları yanında SDK’nın bana kazandırdıklarından bir tanesi de doğup büyüdüğümüz memleketimizin değerlerini ve onların kıymetli eserlerini tanıma, okuma fırsatı sağlamasıdır.
Sevgili Bayram DURBİLMEZ hocamız da bu değerlerden bir tanesi. Kendisi İstanbul’a geldiğinde de kahvaltımıza misafir oldu ve kendisiyle uzun uzun sohbet etme, kendisini dinleme ve böylece daha yakından tanıma fırsatı bulduk.
Bir kitap kurdu olan sevgili Adnan KORKMAZ sayesinde hocamızın kitaplarını edindik ve arkadaşlar arasında paylaştık. Bana “Birname” isimli şiir kitabı düştü. Ayrıca, yine Adnan’ın temin ettiği ve hepimize dağıttığı “Turnalar” adlı şiir kitabını da okuma fırsatı buldum bu vesileyle.
Öncelikle şunu öğrendim ki sevgili hocamız daha 15-16 yaşlarında, lise 1 öğrencisiyken şiirler yazmaya başlamış. O döneme ait şiirleri gerçekten 15/16 yaşlarındaki insanların ilgi alanlarının oldukça ötesinde konuları, duyguları, bilgiyi gerektiren şiirler.
“Turnalar” ve “Birname” şiir kitaplarında yer alan tanıtım yazısından öğrendiğimize göre; ilk şiir kitabı, “Vatanımın Bağrında/Şiir Tomurcukları”, henüz lise birinci sınıf öğrencisiyken (1984) yayınlanmış. Hocamızın şiirleri Rusça, İngilizce, Almanca, Japonca, Felemenkçe ve değişik Türk lehçelerine/şivelerine çevrilmiş. Hayatı, sanatı ve çalışmaları hakkında yurt içinde ve yurt dışında çeşitli tezler hazırlanmış, makaleler yazılmış ve bildiriler sunulmuş. Kendisi, “Cinas Şairi”, “Sevgi Şairi” ve “Türk Dünyası Şairi” olarak anılmakta olup, “edebiyat sanatı” ile “edebiyat bilimi”ni bir arada sürdüren akademisyen şair olarak tanımlanmaktadır. Şiir kitaplarından başka, 11 araştırma ve inceleme kitabının yazarı olduğu bilgisi de verilmektedir.
“Birname” Sayın DURBİLMEZ’in ilk üç kitabının birleştirilmesinden oluşmaktadır. Bu kitaplar: “Vatanımın Bağrında/Şiir Tomurcukları”, “Huzura Hasret” ve “Öze Çağrı”dır. “Birname” 256 sayfadır. Benim elimdeki kitap Köymen Yayınları’ndan 2011 yılında çıkan 9. Baskıdır.
Saygıdeğer Hocamızın şiirleri ağırlıklı olarak Türk Dünyası/Türk Yurdu, Gelenek-Görenek, Öz, Birlik-Beraberlik, Toplumsal Meseleler, Vatan, Millet, Memleket, Gurbet, Hasret gibi konularda yoğunlaşmaktadır. Şiirlerinde “Ozantürk” imzasını kullanmaktadır. İmzası, kendisinin yalnızca Türkiye’nin değil bütün Türki halkların ortak şairi gibi takdir görmesiyle de uyumludur. Özellikle Türk dünyası hakkındaki şiirleri adeta o yörelerin detaylı coğrafi tanımını da içermektedir.
Birçok kıymetli şiire imza atmış olmakla birlikte ben bunlardan bir tanesine burada yer vermek istiyorum.
Yarname
Gökte hilal
Gibisin yar!
Petekte bal
Gibisin yar!
Sürmeli kız
Gönlüme sız!
Sönmez yıldız
Gibisin yar!
Ürkek ceylan
Bir heyecan
Sen hep nisan
Gibisin yar!
Saçların gür
Gözler mühür
Sen bir ömür
Gibisin yar!
Dilde hece
Eşsiz ece
Zor bilmece
Gibisin yar!
Aşk hazine
Sen de dene!
Bir efsane
Gibisin yar!
Berrak nehir
Sırlı şehir
Sanki şiir
Gibisin yar!
Şahlanan at
Eşsiz sanat
Ab-ı hayat
Gibisin yar!
Kalbe nefes
Efsunlu ses
Sen Erciyes
Gibisin yar!
Engin deniz
Gönülde iz
Dur/bilmez giz
Gibisin yar!
Hatip SORGUN
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ