Anılarda Silo

Sorgun’dan Çıktım Yola adlı kitapta anılarını anlatan  Prof. Dr. Rauf Yücel, Toprak Mahsulleri Ofisinin Sorgun’daki silosu ile ilgili olarak şunları dile getirmektedir:

SİLONUN YAPILIŞI

“Sorgun ve çevresi, o yıllarda adeta bir tahıl ambarı olduğu için, çiftçinin ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satın alınır ve açık araziye yığılarak üstü kapatılıp bir süre bekletilirdi.

Sonra buradan, bütün bir kış boyu kamyonlarla bir yerlere taşınırdı. O kadar çok loda (tahılın yığıldığı upuzun öbekler) yapılırdı ki toplanan tahıl belki de binlerce tona ulaşırdı.

Bu verimliliği gören TMO, Çekerek yolu üzerinde, Sorgun’a bir silo yaptırmaya başlamıştı.

O gün için Sorgun’un en görkemli yapısı TMO’nun bu silosu idi. Dört adet dev hacimli silindirik silonun tam ortası üzerine bir silindirik yapı daha oturtulmuş ve silonun yüksekliği yaklaşık 35-40 metreyi bulan devasa bir görünüm almıştı. Tamamen metalden oluşan bu yapı parlak gri, beyaza çalan rengiyle çok uzaklardan bile görülürdü.

Kasabamıza böyle bir silonun yapılması bizleri çok sevindirmişti…”

SİLONUN SOBA SANILMASI

“Eğriöz Çayı’nın ova benzeri geniş vadisinde yer alan Sorgun, çevre köylerine göre yazın daha bir sıcak olur ve pazar için toplanan insanları bunaltır. Pazara gelen yaşlı iki kadın, aralarında konuşurlar ve Sorgun’un sıcağından yakınırlar.

Biri ötekine, “Tabii bu kadar sıcak olur anam, sobayı kurmuşlar, mangalı kurmuşlar, habire yakıyorlar. Yaz günü, ne gereği var bu kadar ateş yakmaya” der. Ofisin silosunu soba, su deposunu da ayaklı mangal sanıyormuş garibim…”

(Sorgun’dan Çıktım Yola / Anılarım /2013)

Prof. Dr. Rauf YÜCEL

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: yasin66
İsim: YASİN AĞAN

Bir yanıt yazın