Geçmişten Günümüze Sorgun Belediyesi Yönetim Mekanları

ÜZÜM PAZARI’NDAKİ AHŞAP YAPIDAKİ YÖNETİM YERİ

Sorgun Belediyesi’nin üzüm pazarı civarındaki yönetim yeri iki katlı ahşap yapının üst katında yer almaktaydı. 

Ahşap yapının alt katı işyeri olarak kullanılmaktaydı. Bu yönetim mekanı Salih Paşa Camii’nin yakınındaki üzüm pazarı ve meydan çeşmesi civarındaydı.

“Salih Paşa Camii’nin hemen doğusunda dar ve büklümlü bir sokak başlar ve kuzeye doğru giderdi. Bu sokak ilerde daha doğudan kuzeye ayrılan diğer bir  sokakla birleşirdi. İkinci sokakta üzüm pazarı kurulurdu. Özellikle Şahmuratlı köylüleri, sonbaharda, kağnının üzerindeki çetenlerle getirdikleri üzümleri kasabalıya burada pazarlarlardı.”

HÜRÜŞÜN KADİR’İN HAN’IN KARŞISINDAKİ AHŞAP YAPIDAKİ YÖNETİM YERİ (HAVİŞ HANIM’IN KONAĞI )

Sorgun Belediyesi’nin Hürüş’ün Kadir’in Hanı’n karşısındaki yönetim yeri Haviş Hanım’ın Konağı diye anılan ahşap iki katlı yapının üst katındaydı. Ahşap yapının alt katı işyeriydi. 

“Halis Ünal’ın dükkânının yanından, kuzeye doğru diklemesine geniş bir sokak ayrılırdı. Bu sokağın içinde bir iki demirci ve kalaycı dükkânı, sol tarafta Haviş’in iki katlı evi vardı. Aynı sırada Terzi Muzaffer’in evi; bunların karşısında, Hürüş’ün Kadir’in sonradan yazlık sinema olan hanı ve sekiz on odalı iki katlı oteli bulunurdu.”

“1950’lerin başında sokağa bakan tarafa iki katlı uzun bir bina yapılmış, alt katları dükkân ve kahvehane, üst katları otel olarak işletilmeye başlanmıştı. Geniş avlusu olan hanın güney tarafında ahırlar vardı. 1951 yılında Sorgun’a elektrik geldiğinde bu hanın avlusu, birkaç yıl boyunca yazlık sinema olarak kullanılmıştı.” 

MİLLET BAHÇESİ’NİN KÖŞESİNDEKİ TUĞLA YAPIDAKİ YÖNETİM YERİ

Sorgun Belediyesi’nin , Millet Bahçesi’nin köşesindeki yönetim yeri iki katlı tuğla yapının üst katındaydı.

Tuğla yapının alt katı iki bölüme ayrılmıştı. Yarı bölümünde Ziraat Bankası Sorgun Şubesi yer almaktaydı. Diğer yarı bölümünde Sorgun Memurlar Lokali yer almaktaydı. 

“1940’lı yıllarda Millet Bahçesi denen bir park vardı. 1950’lerden sonra belediye tarafından bu park iptal edilerek, bir köşesine belediye binası yaptırılmış, çarşıya yakın bölümüne, doğu batı cepheli iki sıra, tek katlı kiralık dükkanlar inşa edilmiş, parkın güney tarafında kalan bir yarısı da pazar yeri ve meydan olarak bırakılmıştı Meydanın kuzey kesimine tam dükkanlarla sınır olacak şekilde bir de çeşme yaptırılmıştı, çarşı esnafı ve pazarcıların yararlanması için.” 

“Sorgun Millet Bahçesi’nin çarşıya bakan bölümündeki iki katlı müstakil belediye binasınınüst katı belediye, alt katı Ziraat Bankası olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Arka bölümü bir dönem memurlar lokali olarak kullanılmıştır.”

ÇAY MAHALLESİ’NDEKİ İŞ HANINDAKİ YÖNETİM YERİ

Sorgun Belediyesi’nin , Çay Mahallesi’ndeki yönetim yeri üç katlı iş hanının üçüncü katındaydı. İş hanının alt katlarında işyerleri yer almaktaydı.

“Belediye iş hanı üç katlı bir bina olup iki katı tamamen işyerlerine ayrılmıştı. Belediye Başkanlığı ve ilgili birimleri ise söz konusu iş hanının üçüncü katında yer almaktaydı.” 

BAHÇELİEVLER MAHALLESİ’NDEKİ İŞ MERKEZİNDEKİ YÖNETİM YERİ

Sorgun Belediyesi’nin, Bahçelievler Mahallesi’ndeki iş merkezindeki yönetim yeri beş kattan müteşekkildir.

“Sorgun Belediyesi’nin Bahçelievler Mahallesi’ndeki beş katlı yönetim yeri Terminal İş merkezi ile beraber yapılmış olup, 1999 yılında faaliyete girmiştir. Yönetim binası beş kattan ibarettir. Terminal iş merkezinde toplam on beş adet işyeri ve kültür salonu, düğün salonu, başkanlık binası ve meclis toplantı salonu bulunmaktadır.”

Adnan KORKMAZ

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

KAYNAKLAR:

Şehir Coğrafyası Açısından Sorgun / Prof. Dr. İhsan Bulut, Sorgun Belediyesi 2012 Faaliyet Raporu -Sorgun Belediyesi İnternet Sitesi, Sorgun’dan Çıktım Yola / Prof. Dr. Rauf Yücel, Sorgun Kökenli Değerlerimiz / Prof. Dr. Rauf Yücel, Sorgun Pınarları / Sorgun Düşünce Kulübü / Prof. Dr. Rauf Yücel, Sorgun Hanları / Sorgun Düşünce Kulübü / Prof. Dr. Rauf Yücel.

Author: yasin66
İsim: YASİN AĞAN