Siyami Yozgat: 10 Parmağında 10 Marifet

Sorgun Düşünce Kulübü’nün bu ayki dosya konusu Siyami Yozgat ve eserleridir. Onu ve ortaya koyduğu eserleri en iyi anlatan ifadenin başlıktaki ifade olduğunu düşünüyoruz.

Şiir, roman, masal, karikatür ve mizah, ders kitapları, şehir rehberi, dergi ve gazetecilik gibi bir çok farklı sahada faaliyette bulunmak, ürün verebilmek ve eser ortaya koyabilmek gerçek ve istisnai bir maharet ister.

Sorgun Düşünce Kulübü kuruluşundan beri ilke edindiği; memleketimizin yetiştirdiği ve memleketimize ortaya koymuş oldukları eserlerle hizmet eden her değeri hatırlatmak, tanımak ve tanıtmak misyonundan hareketle bu ay da Siyami Yozgat ve eserleri üzerine dosya hazırlamıştır.

Sorgun Düşünce Kulübü olarak Siyami Yozgat hocamıza bugüne kadar yazmış ve yayınlamış olduğu eserlerden ve Sorgun/Yozgat, dahası Türkiye kültür ve edebiyatına katkılarından dolayı teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını bekliyoruz.

 

SİYAMİ YOZGAT KİMDİR?

Siyami Yozgat 1

Eğitimci, şair, yazar ve karikatür sanatçısı Siyami Yozgat 1958 yılında Saraykent’e bağlı Dedefakılı kasabasında doğdu. Ortaokul yıllarında şiirle tanıştı. İlk şiirlerini okulun duvar gazetesinde yayınladı.

Ortaokuldan sonra öğretmen okuluna devam etti. İlk şiirleri dergilerde yayınlanmaya başladı. Dinlediği masal, türkü, ağıt gibi halk edebiyatı ürünlerini derledi, yazdı. Dayısı, tanınmış karikatürist Ahmet Yozgat’ın teşvikiyle karikatüre başladı. İlk karikatür sergisini Perşembe Öğretmen Okulunda açtı. Ertesi yıl Trabzon Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde 2. kişisel sergisini açtı. O yıllarda çocuk dergileri için hikâyeler, masallar yazıp resimlemeye başladı.

Ahmet Yozgat’la birlikle, “Kahkaha” adlı mizah dergisini çıkardığında 19 yaşındaydı. Kuruluşunda bulunduğu Türkiye’nin en önde gelen çocuk dergilerinden olan “Türkiye Çocuk Dergisi’ne ve başka çocuk dergilerine öyküler yazdı, resimli romanlar çizdi o yıllarda. İstanbul’da kurduğu “Karınca” yayınevinde onlarca çocuk kitabı yayınladı.

1993 yılında Almanya’ya öğretmen olarak gitti. Almanya günleri sanat hayatında en üretken olduğu yıllar oldu. 1994’te karikatürist Erdoğan Karayel, kabareci ve çizer Muhsin Omurca’yla birlikte 10 sayı yayınlanan Avrupa’nın ilk Türkçe mizah dergisi “Gülügülü’yü çıkardı. Dergi ve gazetelere mizah ve çocuk sayfaları hazırladı.

1998 yılında 5 yıllık görev süresi dolduğunda, Almanya’daki çocuklar için daha yapacak çok şeyi olduğunu düşünerek Türkiye’ye dönmedi ve Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsoloslukları adına “Bizim Çocuklar” dergisini yayınladı (50 sayı).

Daha sonra, MK Yayınevi bünyesinde, Ahmet Yozgat’la birlikte editörlüğünü yaptığı 32 kitaptan oluşan Türkçe ve Din Kültürü kitaplarının yayınını gerçekleştirdi.

2004’te Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Elips yayınevinin çocuk kitapları editörlüğünü yürüttü.

Ankara’da Pınar Eğitim Kurumlarında müdürlük yaptı. 2006 yılında Sorgun’a dönerek bir reklâm ajansının yöneticiliğini üstlendi. Artı Haber ve Ortam gazetelerini yayınladı, genel yayın müdürlüğünü yaptı.

Siyami Yozgat, hâlihazırda Yozgat’ta çıkarılan Kün Edebiyat Dergisi’nin genel yaın yönetmenliği görevini yürütmektedir.

Yayınlanmış Eserleri:

Usat (roman)

Derviş ve Yol (roman)

Bizim Masallar (masal)

Keloğlan ve Padişahın Kızı (masal)

Sevda Destan İçinde (şiir)

Sorgun Güzellemesi (şiir)

Türkçe ve Din Kültürü Ders Kitapları

Sorgun şehir Rehberi

…ve çok sayıda küçük masal kitapları, dergi ve gazete yazıları…

 

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: Yönetici