2 Ağustos Sorgun Buluşması

Sorgun Düşünce Kulübü, Sorgun’da düzenlediği geleneksel yaz buluşmalarının dördüncüsünü gerçekleştirdi. Her SDK buluşması, bir önceki yılın anlam ve içeriğini zenginleştirerek yoluna devam ediyor. Gönlümdeki düşünce kulübüne doğru tam gaz ilerliyoruz.

2 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşecek olan bu büyük gün için hazırlıklar aylar öncesinden başladı. Altı ay öncesinden başlayan bu çalışmada hem içerik hem de kitap hazırlıklarına hız verildi. Bütün ayrıntılar tek tek gözden geçirilerek günlerce üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Ramazan ayının son haftasından itibaren davetiyeler dağıtılmaya başlandı. İçerik olarak bir ilke sahne olan bu çalışmamıza davet ettiğimiz bütün hemşehrilerimizin ilgisi ve şaşkınlıklarına şahit olduk. Bu topraklardan çıkmış ve dünya çapında çalışmalara imza atan akademisyenleri bir araya gelmesini çok inandırıcı gelmese bile, çalışmanın bir ufuk ürünü olduğu gerçeğini de ortaya koyuyordu. Büyük eğitim organizasyonlarında ancak görülebilecek bir sahneyi Sorgunlu kardeşlerimize, dostlarımıza ve Sorgun’u sevenlere sunduk.

İstanbul’da bir araya gelmemizi, sadece yemek içmek olarak yorumlayan insanlara cevap mahiyetinde iki kitap ile çalışmalarımızı somutlaştırdık.

Tam gün süren bu çalışmanı uzun bulunması doğaldı. Ancak gelecekte yapılacak çalışmalara zemin oluşturması adına gerekliydi. Çünkü bu ilk adımdı. Sonraki aşamalarda bazı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ve Sorgun’un temel sorunlarını ele alan çalışmalar için bir zemine ihtiyaç vardı. Bunun bir tanışma ve kaynaşma toplantısı olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Neler yapabileceğimizi hem kendimizin görmesi, hem de memleketimin gelecekte daha verimli çalışmalara dikkatini çekmek adına anlamlı idi.

2 Ağustos’taki bu çalışma ile herhangi bir siyasi parti, cemaatin ve ideolojinin güdümünde olunmamasının vermiş olduğu rahatlığı hissettim. Dengeleri gözetmeden, tamamen doğru düşünce odaklı olmayı hedeflemenin huzurunu yaşadım.

Doğru yolda olduğumuzun bir sahnesiydi. Daha güzel işlerin habercisiydi.

Bu çalışmada birçok insanın emeği ve desteği bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı:

  • Dönem başkanımız, özverili ve disiplinli çalışmasından dolayı Abdullah Alpaydın’a,
  • Dört yıldır yaptığımız bu organizasyonlarda hem yüreğini hem de imkânlarını bizlere açan Ercan Şahbaz’a,
  • Çok önemli bir eseri Sorguna kazandıran S. Hatipoğlu’na,
  • Ramazanın o sıcak günlerinde beraber davetiyeleri dağıttığımız Nuri Kaya’ya,
  • Programı akışını düzenleyen ve sunan Fatih Şahbaz’a,
  • Çok uzaklardan bu çalışmaya katılan, alanlarında paylaşımlarda bulunan ve gelecek için bizlerin motivasyonunu arttırıcı tutumlar sergileyen; Prof. Dr. Abdulkadir DÜNDAR,  Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ, Doç. Dr. Bayram DURBİLMEZ, Prof. Dr. Hamdi TEMEL, Prof. Dr. İhsan BULUT, Prof. Dr. Murat DOĞAN, Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ, Prof. Dr. Nuri YILMAZ ve Prof. Dr. Rauf YÜCEL Hocalarıma,
  • Kitapların hazırlanmasından basımına kadar çok ciddi katkıları olan Siyami YOZGAT’a,
  • Basın ve yayın kuruluş temsilcileri ile gazetesinde ve köşesinde bizlere yer ayıran ve her zaman desteklerini esirgemeyen Durali DOĞAN Hocamıza,
  • Bu çalışmanın büyük bir bölümünde bulunan ve önemseyen Belediye Başkanımıza,
  • Yeni göreve başlamış olan ve sonuna kadar çalışmayı takip eden Milli Eğitim Müdürümüze,
  • Davetiyesini vermek üzere makamına gittiğimizde, çok önemli bir toplantıda olmasına rağmen bizleri kabul eden, o gün şehir dışında olması gerektiği için programa katılamamaktan dolayı üzgün olduğunu bildiğimiz, bizleri yüreklendiren Kaymakam Beye,
  • Her birimizin üzerinde çok emekleri olan öğretmenlerimize,
  • Sadece bu toplantı için 750 km gelen ve birlikteliğin vermiş olduğu ruhu herkese hissettiren bütün SDK üyelerine gönülden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Unuttuklarımız vardır. Onlar eminimdir ki bizi affederler.

Verimli bir gündü. Akademisyenlerimizin paylaşımları ve gelecekte yapılacak bütün çalışmalara verecekleri destek, sivil toplum kuruluşların genel değerlendirmeleri ve gelecek için umut aşılamaları bizleri daha da şevklendirdi.

*****

Bir düşünce kulübü üyesi olarak üzerinde analizler yapmamız gereken bazı noktaları göz ardı etmemeliyiz:

  • Gerçekçi olup gerçeğimizden hareketle çalışmalarımızı organize etmeliyiz. Çalışmanın sonuna kadar kalanların çoğunluğu, dışarıda yaşayan Sorgun sevdalılarıydı. Belki bu gerçek üzerine kafa yormamız gerekiyor. Bizim düşünmemizin yanında davet edildiği halde katılma nezaketi gösteremeyen veya en kısa sürede terk eden kardeşlerimizin de biraz düşünmesi gerekecek.
  • Sorgun’un böyle çalışmalara ihtiyacı var. Ancak Sorgunlunun var mı?
  • Bu topraklarda doğduk ve büyüdük. Ancak bu topraklarda doymuyoruz. Bu, anayurdumuza hizmet etmemize engel değil. Hepimiz yaşamdan öğrendiklerimizi, mesleki alanda çalışmalarımızı çok uzaklarda icra ediyoruz. Kendi topraklarımıza neden yansıtmayalım. Ve katkı sağlayacakları neden organize etmeyelim?
  • Bu günkü tablo bana uzakta olan insanların Sorgun’a katkıları daha fazla olacağı gerçeğine ulaştırdı. Çünkü Sorgun’da olan, bir süre sonra sorunlara adaptasyon sağlayabiliyor. Eğer yalnız ise sorgulamasını bırakabilmekte ve kendi gerçekliğiyle baş başa kalmakta.

SDK’ya önerim; Sorgun dışındaki insanları organize ederek buna benzer çalışmalarla belli bir konu çevresinde, dünyadaki çözümleri yansıtması olacaktır. Yahudilerin bir çok alanda başarılı olmalarının nedeni, her bireyin bulunduğu farklı bölgedeki gelişmeleri kendi çevresine entegre etmeleridir. Biz duygusuyla bir bölgedeki farklı uygulamayı kendi bölgesine yada iş sahasına uyarlayarak başarılarını arttırmaktadır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde veya Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Sorgunlular belli bir konu etrafında bir araya getirildiğinde çok güzel sonuçlar alınacaktır.

Her şey Sorgun için…

 

Recep DAĞDEMİR

SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Author: Yönetici