Günümüz dünyası, internet sayesinde okunacak şeylerin bollaştığı bir dünya haline gelmiş bulunmaktadır. Ancak okuma alışkanlığı edinilmemişse okunacak şeylerin bolluğu çok anlam ifade etmemektedir.
Esas olan kişiye okuma alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bu alışkanlığın kazandırılmasına aileden başlanmalıdır. Aileden başlatılan alışkanlık tüm eğitim hayatı boyunca desteklenerek alışkanlığın kökleşmesi sağlanmalıdır.
Okuma alışkanlığı kazanılmadan tamamlanan eğitim sonrası hayata atılan kişiler çok kısa süre sonra eğitim fırsatı bulamamış kişilerden ayırt edilemez hale gelmektedir.
Ülkemize gelen bir yabancının ülkemizle ilgili en ilginç tespiti; “Dünyanın hiçbir yerinde bu ülkede olduğu gibi eğitimlilerle eğitimsizler aynı şekilde yaşamaz.” olmuştu.
Tespit ilginç olsa da anlaşılmaz değildir. Ortak eylem “okumamak” olduktan sonra okumama eylemini yapanın eğitimli olup olmadığının önemi yoktur.
Napolyon, savaşın en kızgın anında topçu komutanına ateş emri verir, ancak emir uygulanmaz. Emrin uygulanmadığını gören Napolyon, komutana neden ateş edilmediğini sorar. Komutan; “dokuz sebebi var” der başlar saymaya: “Bir; Barut Bitti”… Napolyon müdahale eder: “Diğer Sebepler Kalsın”
Okunacak şey bol ama okuyan az. Birçok sebebi var: Bir; Okuma Alışkanlığı Yok!
Adnan KORKMAZ
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ