Sorgun bu yıl El Sanatları ve Yöresel Ürünler ile Tarım ve Hayvancılık fuarına ev sahipliği yapıyor. Hem sosyal medyadan hem de yerel gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla yoğun katılımın olduğu bilgisi bizleri oldukça sevindirdi.
Birçok ilden gelen yurt içi katılımcıların yanı sıra, yurt dışından da (Senegal ve Singapur) katılımcıların bulunması Sorgunumuzun tanıtımı açısından fuarı çok daha değerli kılıyor.
Fuarın El Sanatları ve Yöresel Ürünler ayağı; yeteneklerin ve özgün eserlerin sergilenmesi yoluyla üretilen ürünlerin tanıtılması, ulusal piyasada markalaşmaya dayalı kaliteli ürünlerin ortaya çıkarılması ve her şeyden öte bütün bunların yapılabilirliğini göstermesi açısından önemli bir merhaledir.
Özellikle 2000’li yıllarda yapılan kitlesel üretimler, makineleşmeye bağlı seri üretimi ucuzlatırken, emeğe dayalı ürünleri daha da kıymetli hale getirmiştir. Gerek Sorgun Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile gerekse diğer kurum ve kişiler tarafından yapılan girişimlerle ilçemizde el sanatına dayalı üretim gelişmektedir.
İlçemizin yöresel ürünlerde ulusal bir marka değeri bulunmasa da markaya aday olmak yolunda birçok ürünümüzün bulunduğu kesin. Küp (çanak) peyniri bunlardan bir tanesi. Hem küp üretimine uygun çok sayıda fabrika, hem de süt mevcut. Tıpkı tulum peynirinin özdeşlediği gibi küp ya da çanak peyniri de Sorgun ile özdeşleşebilir. En azından bu ve yöremize has buna benzer tatlar Sorgun için tescillenebilir.
Emeğin ve tarımın önemini hiç yitirmediği ilçemizde fuarın bir diğer ayağını oluşturan Tarım ve Hayvancılık fuarı, ilçemizin ve civar ilçelerin tarım bilincinin artması, tarımsal kalkınmada ilçemiz adına yeni stratejilerin oluşması açısından temel bir aşamadır.
Fuarların en önemli fonksiyonları, var olan değerlerin ortaya çıkarılması, alıcı ve satıcıların bir araya getirilmesi, doğrudan pazarlama ve tanıtıma aracılık etmesi ve çok daha önemlisi satıştan öte katılımcılara bilgi sunmasıdır.
Sorgun Düşünce Kulübü olarak geçen yıl Haziran ayında düzenlediğimiz Sorgun Toplantısında ilçemizin tanıtımına dönük nelerin yapılabileceği hem katılımcılar hem de kulübümüzce ifade edilmişti.
Toplantımızda paylaşılan fikirlerin en azından bazılarının uygulanmaya başlandığını görmek, ilçemiz adına yapılabilirliği olan her proje için motivasyon kaynağı olmaktadır.
Bu vesile ile fuarın organizasyonunda emeği geçen Sorgun Belediyesi’ne, Sorgun Kaymakamlığı’na, Sorgun Ticaret Odası’na, Sorgun İlçe Eğitim Müdürlüğü’ne, Halk Eğitim Merkezi’ne ve katılım sağlayan tüm firmalar ile Sorgun halkına tebrik ve teşekkürlerimizi sunarız.
Sorgun Düşünce Kulübü