Rauf Yücel Hocamızın, üçüncü cildini merakla beklediğimiz “Sorgun’dan Çıktım Yola” adlı eseri yayınlandı. İlk iki kitapta olduğu gibi üçüncü kitap SDK üyelerini heyecanlandırdı. Bize değer verip, bizim gayretle çalışmamıza her türlü desteği veren Sayın Rauf Yücel Hocamızın üçüncü kitabını kulübümüzce Nisan ayı dosyası yapma kararı aldık.
Bu kitap, yaşanmış koskoca bir ömrü büyük bir gayretle bir çırpıda tarif eden büyük bir eser. Hocamızın bütün yaşadıkları bütün ayrıntılarıyla, Sorgun’dan Çıktım Yola adlı eserde toplanmış. Eser hayatın bire bir içinden olup, çok samimi ve içten yazılmış.
Rauf Yücel, Sorgun’dan Çıktım Yola adlı eserinde, yaşamının değişik dönemlerinde bulunduğu Yozgat, Ankara, Sivas, Adana, Elazığ ve İstanbul’da başından geçen önemli gelişmeleri, bizlere sunarak bilmediğimiz veya unuttuğumuz hatıraları büyük bir samimiyetle bizlere sunuyor. Kendi duygusal yolculuğuna okurlarını da sürüklüyor.
Sorgun’dan Çıktım Yola adlı kitabın üçüncü cildi 590 sayfadan oluşuyor. Yıl 1977. Rauf Yücel Elazığ’dan İstanbul’a gelerek Kanlıca’ya yerleşmesi ve İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ndeki Cerrahi Kürsüsünde göreve başlamasıyla yeni hayatına adım atıyor.
1978 Haziran ayında üçüncü Almanya yolculuğuna çıkıyor. Üç aya yakın Almanya’nın Münih kentinde yoğun çalışma sonucu yeni bilgilerle İstanbul’a dönüyor. Bu, Rauf Hocam için hem bir iş gezisi hem de iyi bir seyahat oluyor.
1978-1980 yılları arası Rauf Hocamın hayatı siyasi ve ekonomik kaosu içindeki Türkiye’de devam ediyor. Bu yıllarda siyasi cinayetler işlenmiş, enflasyon tavan yapmış, altın ticareti yok denecek kadar azalmış, döviz kuru ikiye katlamıştı. Politik kargaşa 1980 darbesine kadar devam etmişti.
1979 Temmuz ayında Dünya Veterinerlik Birliğinin kongresine katılmak için 29 öğretim üyesiyle Moskova’ya gidiyor ve başarılı bir mesleki geziyle İstanbul’a dönüyor.
1980 Aralık ayında Avcılar’dan aldığı evi bitirmiş, Kanlıc’adan Avcılar’a taşınmıştır. 12 Eylül 1980 yılında ordu darbe yapıyor. Rauf Hoca sıkıyönetim şartlarını da yaşamıştır.
Kasım 1981 yılında 2547 sayılı yüksek öğretim kanununun geçici bir maddesine göre, 1982 Haziran sonuna kadar, yeterli süreyi dolduran ve çalışmalarıyla hazır olan, doçent kadrosundakilere profesörlüğe geçiş için kadro açılmıştır. Profesörlük unvanı Mayıs 1982 yılında dekanlığa sunuluyor. Fakat büyük şehirlerin dışındaki şehirlerde çalışma şartı olduğu için 5 yıl boyunca, profesörlüğe geçtiği halde doçent olarak çalışmak zorunda kalıyor.
1982 Ağustos ayında Madrid ve Lizbon’a mesleki eğitimi incelemek içi bir seyahate çıkıyor. Bu seyahat aynı zamanda Marsilya, Monako, Venedik gibi şehirleri gezmek içinde büyük bir fırsat oluyor.
1982 Anayasası sonrası Turgut Sunalp’e konsey tarafından Milliyetçi Demokrasi Partisi kurdurulmuştu. İkinci bir parti de sol görüşten Necdet Calp’de Halkçı Parti’sini kurmuştu. Üçüncü parti olarak da Turgut Özal’ın Anavatan Aartisi kurulmuştu. Bu üç parti 6 Kasım 1983 yılında yapılan seçimlere katılmıştı.
1983 Temmuz ayında sınavlar bittikten sonra dördüncü sınıf öğrencilerle birlikte Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, İtalya, İsviçre, Fransa, Yugoslavya gibi ülkelere eğitim gezisi düzenliyor.
1984 yazında İsviçre’nin Bern kentinde Avrupa Veteriner Cerrahi Kongresine katılmış iki gün süren yoğun programın ardından İsviçre’yi gezerek İstanbul’a dönüştür.
1984 Kasım ayının beşinde İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünün tamamlanması için, Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e mektup yazmış fakat üniversite yönetiminden, kademe atlayarak mektup yazdığı için savunması istenmiştir.
1985 21 Haziran’da üçüncü çocuğu olan Mustafa’sı dünyaya gelmiş, çocuğun doğumundan sonra Eylül ayında Kraliyet Veterinerlik Fakültesine çalıştay için gitmiştir.
1986 yılında Mustafa’nın doğumundan sonra Rauf Hocamın eşi erken emeklilik dilekçesini vermiş ve emekliye ayrılmıştır.
1987 yılında Veterinerlik Fakültesi Avcılar Kampüsündeki yeni binasına taşınmış, 1987 Eylül ayında Madison Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne (ABD) görevlendirme ile gitmiştir.
1988 yılının Mayıs ayında YÖK tarafından profesör unvanı ve kadrosu Sayın Hocama tahsis edilmiştir.
1989 1 Mayıs Batı Berlin Veterinerlik Fakültesine misafir olarak gider.
1990 yılının Mayıs ayında Van’a dördüncü sınıf öğrencilerine Veteriner Özel Cerrahi dersleri vermek üzere gider.
1991 yılının yılbaşında 5 günlük Yunanistan gezisine katılır. Dönüşte Şubat ayında Antalya’nın Manavgat İlçesi Seki Köyü’nden ev satın alır. 1992 baharında evi tamir ettirir.
1992 yılında Berlin Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi At Hastalıkları Kliniği Başkanı Prof. Wintzeri Türkiye’ye davet eder.
1992 Ağustos ayında Seki Köyüne tatil yapmaya karar verir. Fakat eşi köy evine gitmek istemez. Yanlarına ev eşyası alarak Manavgat’a varır. Yeni evlerinde ilk tatillerini geçirirler.
1992 yılında tatil dönüşü ekim ayında ikinci Amerika seyahatini gerçekleştirir. Madison Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde 5 yıl önceki düzenin devam ettiğini görür.
1993 yılının Ocak ayında Mısır’a seyahate gider. Gazeteci yazar Uğur Mumcu bombalı saldırıda hayatını kaybeder. Aynı yıl büyük kızı Çiğdem’in Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesindeki mezuniyet törenine katılır.
1994 yılında Singapur, Malezya, Tayland’a seyahat düşünürler fakat turizm firması tarafından dolandırılırlar. Ve bu yıl içerisinde üçüncü Amerika seyahatine çıkar. Ekim ayında Güney Afrika Cumhuriyeti’ne seyahate çıkar.
1995 yılının 2 Mart Arefe günü Rauf Yücel ağabeyi Remzi’yi kaybeder. Remzi Yücel vefat ettiğinde 63 yaşındadır.
1995 yılında Dünya Veteriner Kongresi için Japonya’nın Yokohoma kentine gider. Aynı zamanda daha önce gidemediği uzak doğu gezisini de böylelikle tamamlamış olur.
1996 yılında ABD’de Atlanta olimpiyatları yapılmıştır. Dünyaca ünlü halterci Naim Süleymanoğlu Türkiye Konsolosluğuna sığınmış ve artık bundan sonra Türkiye adına büyük başarılar kazanmıştır.
1997 yılı Refah-Yol Hükümeti dönemidir. Bu hükümet 1 yıl devam eder ve post-modern bir darbeyle hükümet yıkılır.
1997 Ağustos ayında Avrupa Küçük Hayvan Veteriner Ortopedi Kongresi için Paris’e gider. Oradan da Almanya’ya geçer ve İstanbul’a döner. Bu yıl, yılların emeği olan Mercedes marka arabasına kavuşur. Bu yıllarda fakülte yönetimi ve bazı hocalar arasında anlaşmazlık ve adam kayırma iyice belirginleşir.
1998 Ekim ayında Dünya Küçük Hayvanlar Veterinerlik Kongresine katılmak için Arjantin Buenos Aires’e gider. El Salvador, Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerini de gezer.
1999 Nisan ayında erken seçime gidilmesi şartıyla azınlık hükümeti kurulur. Sayın Bülent Ecevit’in başbakan olduğu bu hükümet döneminde ülke ekonomik krize sürüklenir. 17 Ağustos depremine sayın hocamın eşi Işıl Hanım Avcılar’daki evde yakalanır. Kendisi sağlıklıdır fakat Avcılar’da birçok bina yıkılır.
2000 yılı yani milenyum yılı büyük bir fırtına olur. İstanbul Ambarlı’da dalgakıranlar boydan boya yıkılır. Nisan ayında Dünya Veterinerlik Kongresi için Fransa’nın Lyon şehrine gider. Sonrasında görev için 2 aylığına Münih’e gider. Yaz tatili için Mayorka Adalarına gider. Oradan dönünce Kırgızistan’a seyahat eder.
2001 yılı Türkiye için kriz yılları olur. Şubat ayında devletin zirvesi büyük bir kriz yaşar. Bu sebeplerle 2002 yılının Kasım ayı için erken seçim kararı alınır. Ak Parti yeni kurulmasına rağmen seçimi kazanır ve tek başına iktidar olur. İstanbul-Münih Veteriner Fakülteleri arasındaki bilimsel toplantıların üçüncüsü Nisan ayında İstanbul’da yapılır. Hocam Mayıs ayında Silivri’deki yazlık eve taşınır.
2003 yılında Anabilim Dalında teknisyen arkadaşının daveti üzerine Bulgaristan’a gider. Haziran ayı içerisinde oğlunun mezuniyet töreni için Tekirdağ’a gider.
2006-2016 yılları arası, 1977 yılından beri yaşadığı İstanbul’dan, 2006 Temmuz’unda emekliye ayrılır. 2007 Nisan ayından sonra Antalya Göynük’e taşınır. Artık Göynük’te yaşamaya başlamıştır. Emekli olduktan sonrada yurtdışı gezilerine devam eder. Daha onlarca ülke gezer. Özellikle Avrupa ülkelerinde sadece İskandinav ülkelerine gitmemiştir. Fakat karayoluyla bir Avrupa turuna çıkar ve İskandinav Ülkelerine de gider. Kırk üç günlük Avrupa yolculuğunda on beş bin km yol kateder. 2007’nin sonunda Işıl Hanım’la hacca gider. 2008 yılının Haziran ayında New York State Üniversitesini bitiren oğlu Mustafa’nın mezuniyet törenine katılır. 2014 nisan ayında SDK ile tanışır. Daha önce iletişim araçlarıyla görüştüğü SDK ile Küçük Çamlıca’da bir kahvaltıda buluşur ve SDK’yı yakından tanıma fırsatı yakalar.
2004 yılı sonunda önemli bir olay yaşanmış, 31 Ocak’ta paradan altı sıfır atılmıştı. Toplum ilk zamanlar buna alışamasa da, bu durum mali sistem ve ekonomide istikrar ve güven getirmişti.
2005 Mayıs ayında Bosna’ya dört günlük bir görev için gider. Haziran ayı geldiğinde Yozgat, Sivas, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Urfa, Mardin gibi bir Anadolu turu gerçekleştirir. Her yıl yapılan sınıf arkadaşları gezisini Hatay’da yaparlar. Bu Anadolu seyahatinde yedi bin kilometre yol yaparlar. Yine göremediği tek kıta olan Avustralya kıtasına da gitmek nasip olur.
2006 yılı kış sömestri bitmek üzereyken 9. sömestre öğrencilerinin Atların Ortopedik Hastalıkları derslerine girer. Bu ders İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesindeki son dersi olur. Akademik personel dâhil bütün öğrenciler bu derste hazır bulunurlar. 34 yıllık kürsüden öğrencilere son dersini verir. Ve artık emeklilik vakti gelir. 9 Mayıs 2016. Fakat hayat devam ediyor. Emeklilik sonrası yedi yıl boyunca 7 Haziran 2016 tarihine kadar anılarını yazar ve bitirir.
Ama hocam mücadelesine devam eder. Sayın Hocama bundan sonraki yaşantısında sağlıklı ve mutlu bir ömür dilerim. Ben okumakla zor bitirdim. Siz yazmakla nasıl bitirdiniz. Gönülden tebrik ederim, saygıyı sonuna kadar hak eden Rauf Hocam.
Nuri KAYA
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ