Prof. Dr. Rauf Yücel Hocamızın, ilk cildi Eylül 2013’te yayınlanan ve büyük bir ilgi ve merakla okuduğumuz, web sitemizde bir dosya konusu olarak incelediğimiz “Sorgun’dan Çıktım Yola” adlı anılar serisinin 2. cildi de Mart 2015’de yayınlandı.
1. ciltle ilgili sunuş yazımızda aşağıdaki cümlelere yer vermiştik:
“Bu eser, (Sorgun üzerine) türünün bu çapta ilk örneği olması münasebetiyle bizim için büyük önem arz etmektedir. Sorgun Düşünce Kulübü olarak bugüne kadar tek bir kitabı konu alan bir dosya yayınlamadık. Genellikle külliyat incelemeleri yaptık. Lakin gerek eserin güncelliği, gerekse içeriği bizi üzerinde özel bir dosya çalışması yapmaya sevk etti.
Alanında ilk olan bu özgün çalışmanın Sorgun kültürü, edebiyatı ve tarihi açısından şimdiden çok özel bir yer edindiğini ve bundan sonra yapılacak çalışmalara da örnek teşkil edeceğini düşünmekteyiz.
Her ne kadar otobiyografik bir anı kitabı gibi algılansa da, Sorgun Düşünce Kulübü olarak tarih ve kültür bilinci açısından bu eseri her Sorgunlunun mutlaka okumasını tavsiye ediyor; hocamız Prof. Dr. Rauf Yücel’e özenli çalışması ve emekleri için teşekkür ediyoruz.”
Heyecanla beklediğimiz ikinci cilt de, ‘bir buçuk yıl beklediğimize değdi’ dedirtecek türden bir çalışma olmuş. Rauf Hocamızın ilk ciltten aşina olduğumuz hayranlık veren ve nerdeyse hiçbir detayı atlamayan hafızası, bilim adamı titizliği, kronolojiye bağlı anlatım tarzı ve akıcı uslübünü bu ciltte de görmek mümkün. İlk cildin önemli kısmına hakim olan ve roman tadı veren kurgusal anlatımın yerini, bu defa birebir tecrübeler ve yaşanmış olayların doğrudan aktarımı almış.
Rauf Hocamızın üniversite eğitimi için Sorgun’dan ilk çıkışından doçentlik ünvanı kazanıp İstanbul Üniversitesine atanışına kadar geçen yaklaşık 20 yıllık süreci anlatan bu cilt, özetle; dönemin şartlarında dışa kapalı bir ortamda yetişmiş bir Anadolu gencinin dış dünyayla teması esnasında yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini, bir bölümü yurt dışında geçen akademik hayatı süresince edindiği tecrübeleri, karşılaştığı zorlukları, bu zorluklara karşı verdiği çetin sınavı ve sonrasında mesleki ve akademik kariyerindeki yükselişini konu alıyor.
Bir sonraki ciltte ise ağırlıklı olarak İstanbul yılları işlenecek. Şimdiden sabırsızlıkla beklediğimiz son cildin yazım sürecinde değerli Rauf Yücel Hocamıza kolaylıklar diliyor, bu anlamlı eser için bir kez daha teşekkür ediyoruz.
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ