Sorgun Düşünce Kulübü (SDK) olarak ilk bir araya gelişimizden itibaren 5 yılı geride bıraktık.
Adnan ile tesadüfen karşılaşmamız, her ikimiz de 15 yıldan fazla bir süredir İstanbul’da yaşıyor olmamıza ve daha da önemlisi benim evimle Adnan’ın çalışma ofisi arasındaki mesafe 200 metre olmasına, her gün aynı yollardan geçip gitmemize karşın; aynı topraklarda büyümüş, aynı okullarda okumuş yakın arkadaşlar olarak birbirimizle bir temasımızın olmamış olması gibi acı ve garip durumu fark etmemiz bu birlikteliğin başlangıcına vesile oldu.
Daha sonra Recep, Kelami, Abdullah, Nuri, Salih abi, Ali ve diğer arkadaşların da katılımı ile birlikte bu birliktelik düzenli bir hal aldı. Her ayın ilk Cumartesi günü düzenli olarak bir araya gelerek bugünlere ulaştık. Bu süreçteki tüm çalışmalar samimiyet, gönüllülük ve özveri temelinde gelişti.
Önce kendimizi nasıl konumlandırmamız gerektiğini tartışmaya başladık. Görüşmelerimiz neticesinde kendimizi “düşünce” temelinde konumlandırmaya karar verdik ve birlikteliğe “Sorgun Düşünce Kulübü” ismini verdik. Bugün dönüp baktığımda; kişisel menfaatlerden, beklentilerden, kaprislerden arınmış bir birlikteliğin “düşünce” temelinde ve “gönüllülük” esasında konumlandırılabilmiş olmasının oldukça anlamlı olduğunu düşünüyorum.
Daha sonra, bir araya gelip hasbihal etmenin, ilişkilerimizi güçlendirmenin yanında bu birlikteliğin gücüyle doğup büyüdüğümüz Sorgun’umuz için neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Çeşitli projeler geliştirdik ve bunları hayata geçirmeye çalıştık. Bir internet sitesi kurduk. Sorgunlu mezun ve öğrencilere ilişkin bir veritabanı oluşturmaya başladık. Sorgun’a ilişkin kaynakları toplamaya başladık. Bir Sorgun Ansiklopedisi oluşturmak için çalışmalara başladık. Sorgun’da 2 defa kahvaltı organizasyonu yaptık. Sorgunlu önemli insanları kahvaltılarımıza davet ettik ve onları ağırladık ve daha birçok iş yaptık.
Belki tüm bunlar çok çok büyük işler değil. Ancak, bir araya gelme ve birlikte iş yapabilme kültürünün oldukça zayıf olduğu bir toprağın insanları olarak, hiçbir menfaat beklentisi olmaksızın samimiyetle, yapıcı bir şekilde ve hiç çatışma yaşamadan, 5 yıl hiç aksatmadan biraraya gelmeyi başarmanın bile tek başına çok değerli ve anlamlı olduğuna inanıyorum.
Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız önemli projelerimiz var. Daha iyi organize olarak yapmamız gereken işleri hayata geçirmek için kararlıyız.
İçinde bulunduğumuz çağda kazanmak, bir adım öne geçebilmek ve başarılı olabilmek için özgün düşünceler üretilmesi gerektiği bir gerçektir. Bu anlamda kendisini “düşünce” temelinde yükseltmek arzusunda olan bir birlikteliğin çok önemli işler yapabileceğine inanıyorum.
Diğer taraftan; bu birlikteliğin önümüzdeki dönemde yoğunlaşması gereken hususlardan bir tanesinin, küreselleşme sürecinde yozlaşmayla mücadele ve değerlerimizin, kültürümüzün korunması ve geliştirilmesi kapsamında çalışmalar yapmak olması gerektiğine inanıyorum. Bu husus çok önemli. Küreselleşme sürecinde her geçen gün kendimizden, değerlerimizden, kültürümüzden uzaklaşıyoruz. Bizden sonra gelen nesiller bunu daha yoğun olarak yaşıyor. Bu durum gerçekten çok acı ve ülkemiz için de ciddi bir tehdittir. Bizler, en azından kendi çevremizde, bu kapsamda neler yapabiliriz diye tartışmalı ve bu anlamda özgün çalışmaları hayata geçirmeliyiz.
Bizler, insanların doğduğu ancak doyamadığı, belli bir yaşa geldiğinde sevdiklerinden ayrı yaşamaya mahkum olduğu, sırtına yorganını sarıp gurbet yollarına düşmenin, gurbetin adeta kader haline geldiği bir toprağın çocuklarıyız. Bizler gene de şanslı insanlarız. Hepimiz bu süreçlerden geçtik; kimse bilmese de (çünkü bizler yaşadıklarımızı sırf onları üzmemek adına en yakınlarımızla dahi paylaşmadık) çok büyük sıkıntılar yaşamış olmamıza karşın bizler okuyabildik ve belli bir meslek sahibi olduk. Ancak, bugün hala bizim insanlarımız sırf günü kurtarmak amacıyla gurbet ellerde, sıla hasretiyle zor şartlarda yaşam mücadelesi vermekteler. Bu birliktelik uzun vadede bu sorunu da tartışmalı ve bu alanda projeler geliştirmelidir.
Bizler, SDK olarak, bizimle aynı yollardan geçen kardeşlerimizin bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamamaları için onlara kol kanat germeye, yardımcı olmaya, yol göstermeye, destek olmaya çalışıyoruz ki bu da bu birlikteliğin yaptığı çok önemli işlerden bir tanesidir.
Birlik olmak, dayanışma, yardımlaşma ve birlikte iş yapabilme becerisinin geliştirilmesi çok önemli ve faydalı sonuçlar doğuracaktır. Buna canı gönülden inanıyoruz. Bu anlamda, 5 yılını geride bıraktığımız bu birliktelik çok kıymetlidir ve çok önemli işler becerebilecek kapasiteye sahiptir. Bu aşamadan sonra hedeflerimize ulaşabilmemizi teminen eksikliklerimizi gidermeye ve başarılı sonuçlar elde etmeye odaklanmalıyız.
Bu birlikteliğin oluşmasında emeği geçen tüm kardeşlerime canı gönülden şükranlarımı sunuyorum ve diğer tüm arkadaşları bu birlikteliği anlamaya ve katkı sağlamaya davet ediyorum.
HATİP SORGUN
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ