Eylül ayını geçen ay 4.sünü düzenlemiş olduğumuz Sorgun Toplantımızın değerlendirilmesine ayırdık. Amacımız, geride kalan 4 yılın vermiş olduğu tecrübeyle bu toplantıyı doğru analiz edip, bundan sonraki toplantıların daha verimli ve faydalı geçmesini sağlamaktır.
Yılda bir kez düzenlediğimiz Sorgun Toplantılarımızın 4.sünü 2 Ağustos Cumartesi günü Sorgun’da Şahbazlar Dinlenme Tesislerinde düzenledik. Toplantımızın özel konukları Sorgunlu Akademisyenlerimiz ve Bilim Adamlarımızdı. Prof. Dr. Abdülkadir DÜNDAR, Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ, Prof. Dr. Hamdi TEMEL, Prof. Dr. İhsan BULUT, Prof. Dr. Murat DOĞAN, Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ, Prof Dr. Nuri YILMAZ, Prof. Dr. Rauf YÜCEL ve Doç. Dr. Bayram DURBİLMEZ programımıza katılarak sunum yaptılar. Sunuculuğunu SDK üyesi Fatih ŞAHBAZ‘ın yaptığı program Sorgun Belediye Başkanı Ahmet ŞİMŞEK‘in selamlama konuşmasıyla başladı.
Programa SDK adına dönem başkanı Abdullah ALPAYDIN ve ekonomist S. HATİPOĞLU‘nun konuşmalarıyla devam edildi. HATİPOĞLU, Sorgun Düşünce Kulübü tarafından bu ay yayınlanan “Küreselleşen Dünya’da Türkiye ve Yozgat” adlı kitabının sunumunu gerçekleştirdi.
Akademisyenlerimizden ilk olarak enerji alanında önemli çalışmaları bulunan Gazi Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ söz aldı ve yeni çıkan kitabından hareketle “Enerji-Politik Dünya ve Türkiye” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. İLBAŞ’ın en dikkat çekici tespitlerinden biri; “Osmanlı Devleti”nin yıkılma sebebi enerjidir” oldu.
Sonrasında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Rauf YÜCEL söz aldı ve geçtiğimiz yıl yayınlanan ve Sorgun Düşünce Kulübü olarak incelemiş olduğumuz “Sorgun’dan Çıktım Yola” adlı anılarından oluşan eseri üzerine konuştu. Prof. YÜCEL, eserin 2. cildinin de basıma hazır olduğu müjdesini verdi.
Web sitemizdeki yazılarıyla da bildiğimiz Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi TEMEL ise bir sonraki toplantının Sorgun’a ait özel bir gündemle, mesela kaplıcalar üzerine yapılmasını önerdi.
Prof. TEMEL’den sonra söz alan Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir DÜNDAR da akademik hayatıyla ilgili bilgiler verdikten Osmanlı’nın sanata verdiği önemden bahsetti.
Akabinde kürsüye gelen Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Dekanı Prof. Ali İrfan İLBAŞ görev yapmakta olduğu Kırgızistan hakkında bir sunum yaptı. Kırgız tarihi ve kültürü adına ilgi çekici bilgiler paylaştı.
Coğrafya alanındaki çalışmalarıyla tanıdığımız Erzurum Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesinde görev yapmakta olan Prof. Dr. İhsan BULUT ise eğitim ve meslek hayatı üzerine konuştu. Prof. BULUT, kültür coğrafyasına önem verilmesine vurgu yaptı.
Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram DURBİLMEZ de sözlü kültür ve sözlü tarih değerlerimizin yok olduğuna dikkat çekti. Bu değerleri korumak için Bilgi Şöleni türünden etkinliklerin yapılmasını önerdi.
Doçent DURBİLMEZ’in ardından kürsüye gelen, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı uzmanlığı Medeni Hukuk olan Prof. Dr. Murat DOĞAN, Sorgun Düşünce Kulübü kurucularını şair Cahit Zarifoğlu’nun “7 Güzel Adam”ına benzetti. Prof. DOĞAN, Sorgun Lisesi’nin müze haline dönüştürülerek adının korunmasını önerdi.
Son sözü ise Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri YILMAZ aldı. Prof. YILMAZ, Sorgun-Yozgat yöresinde öncelikli olarak yetiştirilmesi gereken bitkiler hakkında bilgi verdikten sonra, tarım ve sanayinin bir arada var olabileceğini söyledi.
Akademisyenlerimiz dışında toplantıda ayrıca Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin EKİNCİ, Sorgunlu kültür ve edebiyat adamlarımızdan Durali DOĞAN ve Siyami YOZGAT, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Mimarlar Mühendisler Odası Yozgat İl Temsilcisi Tahir DEMİREL ve Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Üzeyir ARSLAN ve Sorgun eski belediye başkanlarından Yılmaz KILIÇARSLAN da birer konuşma yaparak Sorgun Düşünce Kulübü’nün çalışmaları hakkında görüşlerini sunup, önerilerde bulundular.
Bu toplantının Sorgun Düşünce Kulübü açısından başka bir anlamı daha vardı. SDK’nın ilk yayınları olan “Sorgun Düşünce Kulübü 2013 Yıllığı” ve üyelerimizden S. Hatipoğlu tarafından yazılan “Küreselleşen Dünya’da Türkiye ve Yozgat” adlı eserlerimiz de misafirlerimizle ilk kez buluştu.
Toplantımıza katılan başta akademisyen hocalarımız olmak üzere, Sorgun Belediye Başkanımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, kültür-edebiyat adamlarımıza, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, yerel basına, üyelerimize ve tüm misafirlerimize katılımları ve katkıları için teşekkür ediyoruz. Ayrıca, mekanı kullanımımıza sunan ve ikramları sağlayan Şahbazlar Dinlenme Tesisi yetkililerine ve çalışanlarına da özellikle teşekkür ediyoruz.
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ