Araştırmacı-yazar ve şair. 1953 Sorgun, Duralidayılı köyü doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Sorgun’da tamamladı. 1977′ de Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünden mezun oldu. Eskişehir Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde lisansını tamamladı.
Öğretmenlik mesleğine Sorgun’da başladı. 1985’te Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak atandı. Bu görevini 23 Ekim 2000 tarihine kadar sürdürdükten sonra, Serik (Antalya) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürlüğüne tayin edildi. 17 Ekim 2001 tarihinde emekli oldu.
Halen Sorgun’da matbaacılık ve gazetecilik yapmaktadır.
Merkezi Sorgun’da bulunan “Sorgun Yazarlar, Şairler, Âşıklar Kültür ve Araştırma Derneği” Başkanıdır.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
Tiyatro, şiir ve folklor alanlarında çalışmaları vardır. Şiir ve tiyatro dalında ödüller aldı. “Hilal Doğdu” tiyatro eseri 1995 yılında Türkiye birincisi oldu. Yazı ve araştırmaları; Türk Edebiyatı, Milli Folklor, Erciyes, Bozok, Yozgat Haber, Yozgat Hakikat, Birliğe Çağrı, Sıla, Sıla Haber, Selam gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Halen Sorgun’da “Sorgun Selam” adlı günlük yerel bir gazetenin sahibidir. Türkiye Yazarlar Birliği ve İLESAM üyesidir.
Sorgun Selam gazetesinin ilk çıkış tarihi 15 Aralık 2001’dir. Gazete halen Sorgun Atatürk bulvarında bulunan merkezinde “Dostun Dosta Hediyesi Güler Yüzlü Bir Selamdır” misyonu ile yayınına devam etmektedir. Gazete, www.duralidogan.com web sitesi üzerinden internet yayınında da bulunmaktadır.
Eserleri:
Oyunları: Çanakkale’de Düğün- Meçhul Öğretmen (Piyes, 1983),
Okul Piyesleri: Kahramanlık Diploması, Ah Şu Alamanya, Bu vatan Nasıl Kurtuldu (1986),
Milli Piyesler: Bacımın Gelinliği, Bir Nesil Yargılanıyor (1989), Türk’ün İstiklal Destanı, İstiklal Bülbülü Mehmet Akif, Ya İstiklal Ya Ölüm (1991), Dönüş İle İrbaham (1992), Hilal Doğdu (Tiyatro eserleri yarışması Türkiye Birinciliği ödülü aldı, 1996), Senem’in Turnaları (1999), Kahramanlık Diploması (Tiyatro Antolojisi, 2002)
Şiir: Suya Zincir Vurulmaz (2002).
Araştırma: Sorgun’dan Mehmet Akif’e Armağan (1986), Yozgat Şair ve Yazarları (1988), Cumhuriyet Koçaklaması (1990), Bütün Yönleriyle Sorgun (1990), Sorgun Doksan Beş (1995), Yozgatlı Âşık Sıtkı Baba (1996), Âşık Nazmi Çevik (1997) Dünden Bugüne Çiğdemli (1999). Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi (2005).”
Araştırmacı-yazar ve şair olan Durali Doğan’ın edebiyat, kültür, araştırma ve gazetecilikle ilgili çok sayıda yayını bulunmaktadır. Yayınladığı gazeteleri ciltlemek suretiyle Sorgun ilçe kütüphanesine kazandırmaktadır. Bu durum hem ilçemizin günlük tarihinin arşivlenmesi hem de gelecek nesillere aktarılması açısından örnek teşkil etmektedir.
Sorgun Düşünce Kulübü olarak hocamıza çalışmalarında başarılar dileriz.
Kaynak: “www.duralidogan.com” adlı internet sitesi
SORGUN DÜŞÜNCE KULÜBÜ