Bizim, Sorgun Düşünce Kulübü adlı bir sosyal bir kuruluşumuz var. Kulüp üyeleri her ay İstanbul’ da düzenli olarak bir araya geliyor. Yanı sıra bu kulüp, Sorgun’da eğitim-öğretim görmüş, yurdumuzun değişik yerlerinde hizmet veren değerleri kişileri de yılın belli günlerinde bir araya getirerek Sorgun ve Sorgunluya ne gibi hizmetler verebiliriz düşüncesini hayata geçirmeye yönelik etkinlikler yapmaktadır. Bu tür etkinliklere katılmaktan ben de büyük bir zevk duyarım.
Sorgun Düşünce Kulübü üyelerinden sevgili Abdullah Alpaydın, benden öz olarak yaşam öyküm ve Yeşilyurt İlkokulu ile ilgili anılarımın anlatılmasını isteyince bunu bir görev kabul ettim ve bunun üzerine de bu yazıyı kaleme aldım.
1935 Sorgun-Aşağı Cumafakılı Köyü doğumluyum. 8 Ağustos 2015 günü –kısmet ve nasip olursa- 80 yaşına girmiş olacağım.
4 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuyum. İlkokulun 1-2 ve 3. sınıflarını köyümde, eğitmen olan rahmetli babam Şevket Özmen’de; 4. sınıfı rahmetli Hamdi İçduygu da, 5. sınıfı da yine rahmetli Halis Altan hocam da okudum.
Eğitmenken babamın, öğretmen olunca da benim teftişimi yapmış bulunan Yozgat yöresinin efsane İlköğretim Müfettişi rahmetli Asım Alanyalı’nın teşvikiyle 1949 yılında Sorgun’un tek ilkokulu Yeşilyurt’ta Pazarören Köy Enstitüsü sınavlarına girdim. (Sorgun Ortaokulu da aynı yıl öğretime başladı. Sınav sorularından birisi dün gibi aklımdadır: Bu soru,’Zayıf adam mı iyi yüzer, şişman adam mı iyi yüzer, niçin?’ şeklindeydi. Ne cevap verileceğini hala bilememekteyim. Sınavı kazandıktan sonra 1949 yılında girdiğim Pazarören Köy Enstitüsü’nden 1955 yılında mezun oldum. Babalı İlkokulu’nda iki yıl görev yaptım.
1957 yılında Sorgun Yeşilyurt İlkokulu’na atandım. O yıllar İlköğretim Müdürlükleri yerine Maarif Memurlukları vardı. Maarif Memurluğu hizmeti, Sorgun’un tek ilkokulu olan bu okulumuzda verilmekteydi. Çoğu bugün aramızdan ayrılmış bulunan Ahmet Çetiner, Halis Altan, Ahmet Akdağ, Muhsin Ateş, Ömer Çanak, Abdullah Türker, Ali Uzun, Gültekin Esengin, Ferhat Erdemir, Faik Başol, Mehmet Taşdemir, Mahmut Ünal, Kahmut Uz, Mahmut Nazlı, Osman Gök, Sabri Öztürk ve şu anda adlarını hatırlayamadığım birçok değerli ağabeylerimle görev yaptım. Aramızdan ayrılmış bulunan bu değerli isimleri bir kez daha rahmetle anıyorum.
Sorgun’un efsaneleşmiş eğitim kurumu olan Yeşilyurt İlkokulu, aralarında Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Yener Karahanoğlu, Eski Vali ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nurettin Turan, Prof. Dr. Rauf Yücel, yüze yakın basılı eseri bulunan köşe yazarlarımızdan 90’lık delikanlı Salim Savcı gibi binlerce kişiye eğitim ve öğretim vermiş en eski okullarımızdan birisidir. (Sayın Karahanoğlu bir vefa örneği göstermiş, okullarımıza dağıtılmak üzere 50 adet bilgisayar göndermişti.) Ama ne var ki, binlerce kişinin anılarına sahne olan bu okulumuzun adı, dönemin bazı vefa yoksunu yöneticileri tarafından 1996 yılında–maalesef- tabeladan silindi. Yapılan şikâyetler sonucu-bizlerin de girişimleriyle-aynı ad, iş olsun kabilinden eski lise binamıza verildi. Bu şekilde de olsa Yeşilyurt adının yaşatılması, çocukluğunun en güzel günlerini bu okulda geçirmiş olanlar arasında sevinçle karşılandı.
12 yıl bu okulumuzda öğretmenlik yaptıktan sonra 1969 yılında Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’ne atandım. Halk Eğitimi Merkezinin kurucusu ve ilk müdürüyüm. 1978 yılına kadar bu görevi yürütmeye çalıştım. İki yıl da Yeşilyurt İlkokulu’nun bitişiğindeki Yenimahalle İlkokulu’nda öğretmenlik yaptıktan sonra 1980 yılının Ağustos ayında 25 yılımı doldurduktan sonra emekliliğimi istedim. 12 Eylül darbesinden üç gün önce, yani 9 Eylül 1980 günü emekli oldum. 28 Kasım 1980 yılında matbaacılık ve gazeteciliğe başladım. O gün haftalık olarak yayın hayatına başlayan Sorgun Postası, 2005 yılından itibaren günlük yayınlanmaya başladı.
Yeşilyurt İlkokulu’nda eğitim görmüş öğrencileri, görev yapmış öğretmenleri selamlıyor, aramızdan ayrılmış bulunanları da bir kez daha rahmetle anıyorum.
Doğan Özmen
Emekli Öğretmen-Sorgun Postası Gazetesi Sahibi